Flygstolen

Flygstolen

Hur bokar man den allra bästa flygstolen? Många som bokar en resa vill Flygstolenförsäkra sig om att få en bra flygstol väl ombord på flygplanet. I takt med att vi i allt större utsträckning bokar våra egna resor via webben och inte förlitar oss på en kontaktperson som arbetar på en resebyrå, kan vi inte heller be någon att boka den bästa den bästa flygstolen åt oss, utan vi får själva se till att hitta den optimala sittplatsen.

  • Flygstolen bokas lämpligen via internet.
  • Kan bokas via bemannade resebyråer.
  • Flygstolen kan även bokas via telefon.

Flyger man inrikes i Sverige, eller andra korta flygresor, är funktioner på flygstolen som nedfällning och inbyggt bord inte lika viktiga att de fungerar som vid långa resor. Ska man resa i mer än ett dygn blir komforten en viktig funktion rörande flygstolen då man ska sitta i sätet väldigt länge.

Nedfällning är avgörande för om man ska kunna sova en längre stund under en lång flygresa, och ett fungerade brickbord känns också essentiellt för att tillfredsställande kunna äta och få gott om plats till lektyr och prylar man har med sig på flygresan.

Hur väljer man flygstol?

Hur ska man då tänka när man bokar flygstol? Har man möjligheten att själv välja sittplats när man bokar sin flygresa finns det en del sittplatser man bör undvika helt och hållet. Sittplatserna längst bak bör man inte boka om man kan undvika det. Här kan man råka ut för att flygstolen inte går att fälla helt bakåt samt att toaletterna ofta ligger i anslutning till dessa platser. Hur väljer jag flygstol?

Att  ständigt störas av personer som ska gå på toaletten titt som tätt kan bli tärande om man försöker sova. Samma nackdelar kan vara förenat med flygstolarna framför nödutgångarna, även om benutrymmet brukar vara ganska rymligt vid dessa sittplatser. Flygstolarna framför nödutgångarna är också förenade med ett visst ansvar i fall olyckan är framme.

Flygstol i främre delen att föredra

De flesta väljer att ignorera detta men är man osäker eller känner ett obehag inför att axla en roll ska man undvika dessa sittplatser. Vid nödutgångarna krävs det också ofta att man inte placerar något bagage på golvet, vilket är en restriktion de andra plasterna brukar vara befriade ifrån. Många som flyger gillar flygstolarna längst fram i planet.

Dessa har en vägg framför sig och man sitter inte inklämd mellan två stolsrader, och de kan också vara förenade med bra benutrymme. Men reser man som singel kan dessa främsta flygstolar vara ockuperade av familjer med barn. Detta på grund av att dessa platser har utrymme åt barnsängar, och att som ensam resenär sitta mitt i bestyren med småbarn kan kännas besvärande.

Några tips på vad en “bra” flygstol bör ha:

  • Brett säte.
  • Gott om plats för benen.
  • Ställbar stol.
  • Matbricka.
  • Måste ha ett bälte.
  • Vara i främre delen av planet.
  • Fack för tidningar på ryggen.
  • Ha tv i sig.
  • Ha anslutning för hörlurar.
  • Serviceknapp så man kan få service.
  • Måste ha en flytväst under sig.
  • Fotstöd.

Undvik flygstolen längst bak

En annan flygstol man bör undvika om man kan är platserna närmast pentryt. I regel är detta platserna längst bak, som redan är förenade med andra nackdelar men om pentryt är beläget i mitten på ett stort plan bör flygstolarna närmast detta undvikas om det går.

Ljudnivån och aktiviteterna i köket ombord kan upplevas som störande för dig som resenär och kabinpersonalen rör i princip ständigt på sig. Försök leta efter platser som inte är placerade längst fram, längst bak, vid nödutgångarna eller vid pentryt. Det är en bra regel att börja med i jakten på den bästa flygstolen.

Vart på planet vill man sitta?

När du vet vilka flygstolar du ska undvika börjar arbetet med att förstå var flygstolarna är placerade, och hur upplägget ser ut inne i flygplanet. När du bokar din flygresa har vissa resebolag tydliga skisser över planets utrymmen och man kan fritt välja flygstol.

Men ibland stämmer inte skisserna överens Placering av flygstolar med det verkliga planet, eller så fungerar inte länken till skissen över sätenas placering alternativt saknas ritning helt då du bokar flygstol online. Det finns dock hjälp att få! En hel del webbsidor är specialiserade på att lista samtliga flygbolags flygplan och deras unika stolsplacering.

Boka din flygstol i god tid

Det är inte ovanligt att sajterna har koll på mer än hundra flygplan och deras stolsplacering. Stolssajterna erbjuder ofta små tips och tricks rörande olika flygstolar och dess placering i planet samt ger hårda fakta om deras för- och nackdelar. Perfekt för dig som är på jakt efter den bästa flygstolen. Med en exakt ritning och god överblick över sätena i det flygplan du ska resa med, blir stolsvalet mycket enklare.

Dessa typer av guider kan också inkludera information om olika regler för bagage och incheckningstider för de olika flygbolagen. Skönt med mycket information samlad på ett och samma ställe. Olika flygbolag använder sig av olika flygplan, att modellerna varierar kanske de flesta har koll på men årsmodellerna varierar ju också, en aspekt kanske inte lika många tänker på.

  • Flygstolarna längst fram är att föredra.
  • Flygstolen längst bak bör man undvika.
  • Flygstolen närmast toaletterna bör man undvika pga köbildning och lukt.
  • Flygstolarna närmast utgångarna bör man undvika om man vill ha handbagaget nära till hands.

Turen spelar in

Tyvärr kan man ju inte påverka om man får lyckan att flyga med ett nytt plan eller oturen att sitta i ett äldre plan, men flygstolarnas kvalitet är till viss del sammanlänkade med flygplanets årgång. Moderna flygstolar är bättre konstruerade för att möta våra förväntningar och behov medan de äldre sätena kan vara aningen sämre.

Ibland kan detta kännas tråkigt om man betalar dyrt för en flygresa och det visar sig att planets inredning inte är uppdaterad.

Det ända sättet att få en bättre flygstol ombord på ett äldre flygplan är att betala för en uppgradering. Detta är dock inte helt enkelt och kostar givetvis pengar. Finns det plats i business class kan det vara möjligt att bli uppgraderad dit från economy class. Flyger man ofta och blir belönad med medlemspoäng eller bonuspoäng av flygbolaget kan man ofta byta in dessa poäng mot en uppgradering.

Hur hittar man bästa flygstolen?

Seatadvisor, Seatguru, Seatplans, Skytrax och Seatmaestro är alla exempel på sajter som hjälper dig att välja rätt flygstol. Bra flygstolar är dem vid ett fönster, där du slipper sitta inklämd i mittensätet mellan två andra resenärer. Tycker du om att enkelt kunna röra på dig ska du välja en plats vid gången så att du inte behöver störa andra personer så fort du vill lämna din Flygstol vid fönster stol.

Flygjämförelsesajten Skyscanner frågade 2012 tusen resenärer vilken sittplats de helst vill ha och vilken de undviker. Den mest eftertraktade flygstolen blev nummer 6A; en fönsterplats på den sjätte raden i flygplanet. Många valde att sitta i den främre delen av planet och detta har sina fördelar då man blir serverad mat ganska snabbt och har nära till toaletter och kan röra sig lite fram och tillbaka utan att befinna sig i mitten på planet och vara alltför mycket i vägen för andra passagerare.

Populärast längst fram

De första sex raderna är populärast enligt Skyscanners undersökning. Vissa flygbolag vet om att dessa flygstolar är populära och tar ut dyra avgifter om man vill boka dessa i förväg. Lite mer än hälften av de tillfrågade föredrog en fönsterplats men hela 39 % ansåg att en plats närmast gången är den bästa. Mittenplatser vill alla undvika så långt det bara går.

Att sitta långt bak i en flygstol i mitten av exempelvis tre säten är den värsta tänkbara platsen enligt de svarande i Skyscanners undersökning. Att sitta långt fram i planet betyder också att man snabbare kommer av planet vid landning, något som kan vara förenat med att många passagerare vill sitta någonstans inom de första sex stolsraderna. Mittensektionen och nödutgångarna är ofta också populära.

Välj flygstolen utefter din kroppstyp

Långa personer vill åt benutrymmet och turbulens brukar upplevas mindre i mittensektionen. Vid långa resor kan en fönsterplats kännas skönt då det är enklare att sova med stöd mot fönstret än om man sitter närmast gången. Personer som flyger väldigt ofta brukar se till att välja flygstolar på planets vänstra sida.

Fönstren på denna sida av planet är inte helt centrerade, vilket innebär att det uppstår en bättre yta att lufta huvudet mot vid fönsterplatserna. Seatguru lanserades redan 2001 och många stolssajter har följt efter. Seatplans drivs av ett brittiskt resemagasin som arbetar med att betygssätta diverse flygbolags ekonomiklasser samt affärsklasser. Gör det till en vana att kontroller med dessa sajter innan du bokar en flygstol för bästa komfort.

Sätesrecensioner

Skytrax och Seatguru recenserar olika flygbolag och deras säten, samt erbjuder jämförelsetabeller där exakta mått för benutrymmet, ofta kallad seat pitch, står angivet samt bredden på stolssätet. Det internationella marknadsföringsföretaget Synovate tillfrågade 10 000 resenärer från mer än tio länder rörande deras sittplatsönskemål år 2008.

Överraskande 75 % ville gärna kunna byta sittplats om de inte var nöjda med den de blev tilldelade och hela 63 % ville prompt ha en fönsterplats. En dålig placering uppgav 41 % av de tillfrågade förstörde deras flygresa.

  • Populäraste flygstolen är långt fram i planet.
  • Många föredrar att ha flygstolen vid ett fönster.
  • Många vill kunna byta flygstol under resans gång.
  • “Liggande ” flygstolen är populär, finns dock inte på alla plan.

Familjeresa

Reser man tillsammans med familj eller vänner vill man gärna också sitta tillsammans. Flygstolarnas placering blir igen viktig och man får vid bokning försöka hitta platser som hänger ihop. Är du en lite nervös och stressad typ är det de första flygstolarna i planet som gäller. Man upplever att det är mindre spring i början av planet även om det kanske inte stämmer.

Som flygstolen familjljudkänslig är det mittenpartiet eller långt fram som erbjuder de tystaste platserna. Långt bak i planet kan motorernas brummande höras mer och det kan stressa den ljudkänsliga. Även om man kan välja plats är det förstås andra faktorer som avgör om man får en behaglig resa.

Övriga resenärer får man stå ut med vare sig man vill eller inte och det är ens egen inställning som avgör om resan blir behaglig i slutändan. Får man en mittenplats och inte kan byta är kanske detta inte hela världen om resan är kort. Stolstypen och planets funktioner varierar från modell till modell.

Olika modell av plan

För dig som bryr dig mycket om standarden ombord rekommenderas det att du hör med flygbolaget vilken flygplansmodell du ska resa med. Även detta är något som inte går att påverka förutom att du kan använda sätessajterna för att finna den optimala sittplatsen.

Har du bokat en flygresa ska du checka in så fort du tillåts om det är först vid det tillfället du har möjlighet att välja sittplats. Är tidig incheckning möjlig kan du således hinna före alla eftersläntrare och knipa en riktigt bra flygstol.

Lider du av flygrädsla finns de säkraste sittplatserna längst bak. Även om ljuden är högre där och du kanske störs av pentryt och köerna till toaletterna, kanske trygghetsaspekten lugnar dig och du kan ha överseende med nackdelarna.

Reslängd avgör val av flygstol

Valet av flygstol och sittplats beror lite på hur du är som person och hur långt du ska resa. Ska du resa till Australien eller USA och har en riktigt lång resa framför dig brukar sömn vara prioritet nummer ett. Som resenär passerar man många tidszoner på vägen och vill vakna upp någorlunda utvilad på resmålet. Att vakna pigg och fräsch från en flygresa känns Flygstol till Australienoslagbart.

Det finns en del tips att ta till för att lyckas sova bra ombord. För bästa sömn behöver du få en flygstol vid ett fönster. Dessa sittplatser garanterar att du kan luta dig mot en vägg och inte falla ner på en stackars medresenär så fort huvudet blir tungt. Sitter du längst in vid fönstret störs du heller inte av de som är placerade bredvid dig och ska ut och gå på toaletten eller sträcka på benen.

Du kan sova ostört när du väl somnat. Fönstren ombord är också utrustade med en liten gardin som du kan dra ner om du vill sova, en gardin som du dessutom får härska fritt över. Även om många resenärer, och kanske även du, helst vill sitta i den främre delen av planet kan det vara fördelaktigt att boka en bakre plats vid en långflygning.

Flygstolen baktill i planet oftare lediga

De flesta kanske undviker dessa säten och har du tur får du två flygstolar till ditt förfogande. Bär aldrig med dig mer än ett handbagage. Ibland kan planen vara fullbokade och platsen i bagageutrymmena ovanför flygstolarna för väskor och annat fylls snabbt upp. Du kan då tvingas ha ditt extra handbagage framför dina fötter och ditt utrymme blir begränsat, och du tvingas sitta på ett obekvämt sätt.

Allt du behöver för att sova gott ska du placera på ett lättillgängligt sätt i ditt enda handbagage. För god nattsömn vill man varken frysa eller känna sig stirrig av koffein.

Coca cola och kaffe bör du inte dricka alltför tätt inpå resan, och be tidigt om en extra filt eller kudde innan alla andra börjar styra med att komma i ordning inför natten.

Bekväma kläder och skor krävs också för att du ska kunna sova gott i din flygstol. Att knyta en massa skosnören i det trånga utrymmet känns bara jobbigt, så har du skor som du enkelt kan gå i och ur är det dem bästa. Stödstrumpor kan underlätta vid långa flygresor då ben och fötter lätt svullnar och kan smärta.

Sov bra under flygresan

Under långa flygningar brukar det delas ut hörlurar av kabinpersonalen som kan användas med de inbyggda tv-apparaterna samt radion. Dessa hörlurar är dock inte av toppkvalitet och inte designade för att stänga ute ljud. Snacksaliga medpassagerare, ledsna barn, skrammel från pentryt och brummande motorer främjar inte en god nattsömn.

Ta med dina egna Flygstol trött hörlurar som stänger ute bruset. Reser du ofta är detta ett måste och en god investering som kommer låta dig sova mycket bättre. Åker man långt brukar inte andra resenärer ta illa upp om man fäller sitt säte när kvällen närmar sig. Är du beroende av att sätet fälls bakåt för att du ska sitta bekvämt i din flygstol och kunna sova ska du inte boka en sittplats långt bak i kabinen.

Sätena i de bakersta raderna går bara att luta lite eller inte alls. Visa respekt mot dina medpassagerare när du fäller ditt säte men notera att du får göra detta för att kunna sova, utifall ilskna blickar uppstår. Är miljön och det som sker ombord mycket störande för dig och om du har stora problem med att somna kan du förbereda dig genom att sova mer innan du flyger.

Flygstolen hjälper dig slappna av

Att ta receptfria tabletter som lindrar sömnrubbningar och oro kan hjälpa dig att somna in snabbare. Förutom hörlurar som effektivt stänger ute brus kan en egen nackkudde vara ett bra hjälpmedel för god sömn ombord. Det finns många fina och sköna nackkuddar som stödjer och fungerar bra under resan.

Vissa är uppblåsbara och tar minimalt med plats i packningen. Under flygningen kan det serveras flertalet måltider men är det så att du vill prioritera din sömn kan du säga till kabinpersonalen och dina medresenärer att de inte väcker dig. Kontrollera innan du förbereder dig på att somna att ditt säkerhetsbälte är synligt.

Då undgår du att personalen väcker dig för att de misstänker att du inte är fastspänd ifall turbulens uppstår eller det är dags för landning. Tänker du på dessa enkla tips kommer du sannolikt kunna sova ganska gott och ostört ombord på planet.

Billiga flygstolar

Begreppet flygstol används också när man talar om billiga resor som sista minuten. Att endast boka flyg brukar vara förenat med att boka en så kallad flygstol. Flygstolarna kan reas ut billigt nära avgångsdatum och en del flygbolag som specialiserar sig på charterresor kan ha platser på sina flygningar kvar, men inte hotellrum, och då sälja de kvarvarande Vart finns billiga flygstolar? flygplatserna billigare.

I regel gäller det att en flygstol blir billigare ju tidigare man bokar sin resa. Varje plan har olika prisklasser och de billigaste tar slut först. Kan man vara ute i så god tid som fyra månader eller mer i förväg kan man lyckas boka billiga flygstolar.

Andra tips för att få tag på flygstol sista minuten är att hålla koll på lågprisbolagen. Ibland har flygbolagen kampanjer och olika realisationer till en del resmål som kanske stämmer in med dina resplaner, och du kan boka en billig flygstol. Störst möjlighet har du att hitta en riktigt billig flygstol till destinationer inom Europa, Asien, Australien och Nordamerika.

  • Flygstolen är billigast när ingen annan “kan” resa.
  • Ofta billigare vid sista minuten.
  • Flygstolen är ofta billigare hos lågprisbolag.
  • Flygstolen är billigare då det ej är ledigheter för skolor och arbeten.

Svårt att omboka lågprisflyg

Lågprisflyg i övriga delar av världen är inte lika utbrett och omfattande. Att boka om ett lågprisflyg eller flygstol brukar inte gå. Hittar du en billig flygresa så får du ta smällen kostnadsmässigt om du blir sjuk eller på annat sätt inte kan resa som planerat.

Planerar du att göra fler flygningar än en under en dag, eller om du tvingas mellanlanda någonstans på vägen till ditt resmål; kontrollera att avgångarna inte ligger för tätt. Att missa en anknytande flygning kan stå dig dyrt. Att bara boka en inresa och inte en utresa godkänns inte i alla länder.

Hittar du en billig flygstol till Australien men inte har bokat någon hemresa kan du få problem på flygplatsen och inte bli insläppt i landet. Ytterst tråkigt om du tagit dig hela vägen till Australien och inte blir insläppt, för att du missat att kontrollera vilka regler som gäller vid inresan. Andra faktorer som styr priset på flygstolen är vilken tidpunkt på dagen du reser.

Tycker du inte att det spelar någon roll om du tar ett tidigt morgonflyg eller sent kvällsflyg kan detta gynna dig. Obekväma tider undviker många andra resenärer och flygstolar kan bli billiga under dessa tidpunkter.

Årstider spelar roll för priset på flygstolen

Det som kan påverka priset på en flygstol förutom tidsaspekten är under vilken period på året man väljer att resa. Flygbiljetter kan vara extra billiga när högtider som jul, påsk eller midsommar är på ingång. Under dessa perioder stannar många svenskar hemma och tillgången på billiga flygstolar är större. Ju fler som väljer att stanna hemma och fira desto bättre utbud har du som letar efter lågprisflyg.

Är man inte speciellt konservativ kan man Flygstolen årstider alltså fynda resor under högtider. Julen är ett undantag då allt fler svenskar väljer att resa bort under denna högtid. Vill du resa bort över jul och nyår gör du rätt i att gå på resebyråernas linje och boka resan ett år i förväg. Detta ger de absolut billigaste flygbiljetterna och du har samtidigt något att se fram emot!

  • Flygstolen är billigast med avresa måndag och torsdag.
  • Dyrast med avresa lördag och söndagar.
  • Flygstolen kan skilja avsevärt i pris beroende på resebyrå el flygbolag.
  • Ofta billigare som sista minuten.
  • Flygstolen är ofta billig under högtidsdagar. ( bortsett från ev julen )
  • Flygstolen är billigare om du bokar långt i förväg. ( gärna upp till ett år innan)
  • Bör anpassas efter varje person.
  • Flygstolen varierar i pris beroende på resmål.
  • Flygstolen som man kan ligga i är oftast lite dyrare men värt det?

Flexibilitet underlättar

När du letar efter billiga flygstolar ska du om möjligt vara flexibel med avresedatumen. Priset kan variera stort mellan olika dagar, lördagar och söndagar innebär ofta högre priser än måndagar och torsdagar. Ett annat bra trick för att få nys om billiga resor är att bevaka resmål du är intresserad av på de olika jämförelsesajterna.

Denna typ av funktion kallas ofta för bevakningstjänst och nästan alla researrangörer erbjuder denna tjänst. Så snart sista minuten-flygstolar släpps till dina olika destinationer får du ett mejl. För dig som jagar sista minuten resor och billiga flygstolar är detta ett effektivt verktyg. De billigaste resorna blir snabbt slutsålda så vidta alla åtgärder du kan för att försäkra dig om att hitta en sista minuten flygstol till din drömdestination.