Reseguiden

Reseguiden

Reseguiden – Företaget Lonely Planets lista över de tio populäraste resmålen 2014 toppas av Brasilien. Andra resmål som också lockar är Antarktiskt, Skottland, Mexiko och även Sverige kvalar in på tio-i-topp-listan.

Lonely Planets lista i helhet ser ut som följer:

  1. Brasilien
  2. Antarktiskt
  3. Skottland
  4. Sverige
  5. Malawi
  6. Mexiko
  7. Seychellerna
  8. Belgien
  9. Makedonien
  10. Malaysia
Så vad utmärker dessa länder? Varför lockas människor världen över att besöka just dessa nationer? Hur har de blivit de tio mest populära resmålen 2014?

På förstaplats över de mest populära resmålen 2014 kommer Brasilien, som är det största landet i världsdelen Sydamerika. Brasilien har flest invånare i Sydamerika och är också världens femte största nation. Brasilien utgörs av 26 stycken delstater och den totala folkmängden är cirka 190 miljoner. Det kan vara bra att ta hjälp av en reseguide för att få tips om sevärdheter.

Reseguiden - BrasilienMånga lockas av att resa till Brasilien med anledning av det varma och tropiska klimatet. Här finns regnskogar, höga berg, sandstränder samt ett flertal floder, däribland Amazonfloden som är världens längsta. En annan aspekt som lockar många turister till Brasilien varje år är fotboll.

Brasilien har rönt stora framgångar inom sporten och landslaget har vunnit VM hela fem gånger. I Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro finns en av världens största fotbollsarenor, Maracanã, där 95 000 fotbollsfans kan samsas på en och samma gång. Många som vill besöka landet bokar nu resor två år framåt i tiden eftersom Brasilien kommer vara värd för de Olympiska Spelen 2016. Personer världen över lockas av att besöka Brasilien.

Reseguiden till världen

Att resmålet är så populärt är inte konstigt. Detta enorma land har verkligen något för alla smaker. Är du inte det minsta intresserad av fotboll gör det ingenting. Här kan du njuta av sol, bad, ett fantastiskt rikt djurliv, storslagen natur, sprudlande nattliv, goda shoppingmöjligheter, exotisk mat och snorkling samt vindsurfing. Att boka olika tematiska resor till Brasilien är populärt.

Är du fotbollsintresserad är en fotbollsresa given till denna enorma nation. En temaresa kan bjuda dels på sport men också på mycket annat då sådana resor ofta kombineras med utflykter och olika rundresor. Vill man få ut mycket av sitt första besök till Brasilien kan en temaresa vara en bra idé. Men det är inte bara fotboll som det skapas temaresor kring.

Då Brasilien erbjuder fantastiska chanser till utövandet av diverse vattensporter finns det även vindsurfingresor, rena bad- och solresor och skräddarsydda resor som tar en ut i den tropiska regnskogen alternativt båtturer på Amazonfloden.

Reseguiden – Karneval i Rio

Många associerar även Brasilien med karnevaler. En resa med tema ”karneval” är något som Reseguiden Rio Festival attraherar många. Rio de Janeiro omtalas som världens största partyland, och vill man vara med om en äkta brasiliansk karneval ska man givetvis besöka landet under den årliga tidpunkten för nationens karnevaler.

Startskottet för landets karnevalsperiod går exakt fyrtio dagar före långfredagen. Under fyra dagar pågår en ständig fest från de sydligaste till de norra delarna av landet. I Rio är festen extra stor då detta är landets näst största stad. Här finns en speciell karnevalsgata där tusentals åskådare och deltagare samlas varje år. Karneval är ursprungligen benämningen på tiden före den kristna påskfastan och har funnits sedan medeltiden, framförallt i romersk-katolska länder.

Reseguiden – Karnevalen i Rio är röda helgdagar för brasilianarna. Under de fyra dagar som karnevalsyran är ett faktum är det inte mycket annat som rör på sig i landet. Karnevalen präglas av dansen samba och levande musik. Karnevalen direktsänds även på TV så även om man inte befinner sig mitt i yran kan man ändå följa med i vad som sker. Under karnevalsperioden är det såklart mycket dyrare att besöka Brasilien men det är å andra sidan en upplevelse du sent kommer att glömma. För att komma lite billigare undan kan man undvika just Rio och satsa på att besöka andra städer i Brasilien, där karnevalen är minst lika betydelsefull. Har du tur kan du själv få medverka i karnevalståget i dessa mindre orter.

Reseguiden – fotbollsresor

Förutom fotboll och karnevaler är Rio förenat med den fyra kilometer långa sandstranden Copacabana. Här är det enkelt att trivas och många åker hit under julen för att fira nyår på stranden. Rio de Janeiro säger många är världens vackraste stad och Amazonas regnskog är ett måste på mångas lista över sevärdheter att besöka innan livet tar slut. Brasilien är hem åt många världsarv, bland annat nationalparken Iguaçu där man kan beskåda Iguassufallen, några av världens mest häpnadsväckande vattenfall.

Den moderna badorten Natal lockar också många turister och är man i Rio ska man givetvis inte missa den historiska Jesusstatyn, Cristo Redentor, som på mer än 700 meters höjd blickar ut över Rio från berget Corcovado.

Andra resmål än Brasilien

Lockas du inte av karnevalsyra, tropisk regnskog, sandstränder och fotboll finns det ett annat hett resmål som kom på andra plats över de populäraste resmålen 2013; Antarktiskt. Lonely Planet rekommenderar att man upplever denna enorma och iskalla kontinent och bokar en safari bland de speciella djuren som lever här.

Endast två procent av Antarktiskt landyta är isfri. Detta är något att tänka på innan man bokar en resa hit. Här möts man av två kilometer tjock is och jättelika glaciärer. Glaciären Lambert är hela 6 mil bred och 4 mil lång.

Fågellivet och naturen är de största attraktionerna på Antarktiskt. Det finns temaresor hit precis som till Brasilien men med fokus på pingviner, valar och glaciärer. Mycket växtlighet förekommer inte på Antarktiskt, vissa mossor och lavar kan leva i det kalla och karga klimatet men inte mycket annat. Äventyrsresor har ökat i popularitet och kanske är det därför Antarktiskt finns med på Lonely Planets tio-i-topp-lista.

Reseguiden – Populärt med antarktiskt

Många researrangörer erbjuder idag kryssningar i Antarktiskt där man får se mäktiga isberg, kungspingviner, sandstränder, glaciärer och pingviner. Falklandsöarna, Sydgeorgien, antarktiska halvön och Shetlandsöarna är platser som kan ingå i olika kryssningar beroende på vilka djur man helst vill se.

Antarktiskt är världens mest otillgängliga och isolerade vildmark. Att resa hit på egen hand är knappast möjligt och för att ta del av djurlivet och det speciella klimatet bör man åka med en erfaren researrangör.

Vädret och  klimatet är det som styr och fasta tider är svåra att hålla och inte alla landstigningsplatser som var planerade från början kan läggas till vid. Drömmer du om att vara en del av en expedition och se något som ligger mycket långt ifrån sol och bad ska du boka en temaresa till Antarktiskt.

Resorna hit kostar en hel del, runt 40- 80 000 kronor, och är inte något du bokar i sista minuten. Svalbard och Grönland är andra resmål som kan passa dig som drömmer om is, tundra, valar och exotiska fåglar. Var noga med din research och lägg inte stora summor på en resa du inte är helt nöjd med. Försök sålla ut de platser du helst vill besöka och jämför olika arrangörer för att hitta de bästa kryssningarna och priserna.

Mexico

Mexiko tog sjätteplatsen över de populäraste resmålen 2014. Här finns en rad välkända orter som Acapulco, Huatulco, Play del Carmen, Tulum och Puerto Vallarta. Det finns otroligt många vackra och intressanta platser i Mexiko, ett land som är mer än fyra gånger så stort som Sverige. Acapulco lockar många svenskar och är en riktigt klassisk badort. Här kan du uppleva sagolika solnedgångar, äta gott, dansa och festa natten lång på någon av reseguiden flagga stadens många klubbar och diskotek.

La Quebrada är en trettio meter hög klippa som förevigats i både film och litteratur. Från klippor dyker orädda personer rakt ner i havet och vågar man inte själv kan man titta på de som söker adrenalinkickar. Gillar du salta bad, sol och fest är Play del Carmen den perfekta mexikanska orten för dig.

Hit kan man åka på charter från i princip världens alla hörn och massor av turister vill uppleva stadens vilda nattliv, vackra stränder och exklusiv shopping. Förutom skandinaver reser många amerikaner, tyskar och italienare hit. Massor av restauranger finns här och en paradgata med butiker där man hittar de flesta välkända varumärkena.

Är du här kan det vara roligt att söka sig bort från strandpromenaden och försöka se bortom de allra mest chartervänliga restaurangerna och butikerna. Du kan ta det lugnt och promenera i Playa del Carmen eller ägna dig åt stimulerade vattensporter som vindsurfing, kitesurfing, dykning eller till och med fallskärmshoppning. Att hyra moped är inte dyrt och perfekt för dig som tröttnat på strandlivet.

Reseguiden – populärt med Mexico

Är turkosblått vatten och vita sandstränder det bästa du vet ska du bege dig till Tulum som ligger cirka en timmes bilfärd från Playa del Carmen. Inte lika många turister har hittat hit och det finns lite billigare hotell och boendeformer att välja på. Stämningen är lite lugnare i Tulum och backpackers lockas hit för enkelt leverne.

Vill du se och uppleva välbevarade mayaruiner kan du göra en utflykt till den historiska staden Chichen Itza, en arkeologisk plats sydväst om Cancun på norra Yucatanhalvön.

I och omkring Tulum hittar man också spännande underjordiska grottor, så kallade cenotes, med mycket klart vatten. Hit skjutsas turister för att snorkla och bada och fota under vattnet.

Har du ett brinnande matintresse är Mexiko ett bra resmål. Landet bjuder på så mycket mer än tacos och ett stopp i Mexiko City är nästan ett måste om du ändå befinner dig i landet. Mexikansk husmanskost är något helt annat än svenskt fredagsmys och maten som själs på gator och torg i den myllrande huvudstaden kommer få dina smaklökar att jubla.

Reseguiden – Skottland

Cirka två timmar från Stockholm ligger Skottland. Ett annat populärt resmål 2014! Vill du som så många före dig förföras av grönskande landskap, historiska platser och äta och dricka gott kommer Skottland passa dig som handen i handsken. Att bila i Skottland är smart för att få uppleva så mycket som möjligt.

Landet har omkring fem miljoner invånare och bjuder på Reseguiden online böljande landskap och livliga storstäder som Edinburgh och Glasgow. Herresäten och slott ligger tätt i Skottland och du kan besöka ett flertal under din resa hit. Glamis är ett riktigt maffigt skotskt slott som liknar de slott vi ser i sagoböckerna. I Glamis växte drottning Elizabeths mamma upp och denna boning har även en koppling till Macbeth.

Slottsmiljö

Dunnottar är ett annat välkänt slott som är beläget nära Stonehaven i Aberdeenshire. Slottet är byggt på en utskjutande klippa som stupar dramatiskt ner i havet och många turister besöker årligen detta vackra bygge som har en imponerande historia.

Väl i Skottland ska du givetvis äta och dricka gott. Det skotska köket innehåller inte bara inälvsmat och haggis utan det finns många fina fisk- och skaldjursrestauranger i landet, där proteinkällan balanseras med råvaror direkt hämtade från de kringliggande böljande kullarna och fälten. Lokalodlat och närproducerat är begrepp som är självklara för massor av skotska pubar och restauranger.

Något för whisky fantasten

Skottland är inte bara rikt på slott utan här finns ett flertal whisky-destillerier. Välkända destillerier är bland annat Balvinie, Glenfiddich och många åker till den sydliga ön Islay, vars huvudstad heter Bowmore, där hela åtta destillerier ligger samlade. Gillar du natur, berg och skidåkning kan en utflykt till nationalparken Cairngorm tillfredsställa alla dina behov.

Parken är Storbritanniens största och inkluderar fyra av Skottlands fem högsta berg. Alla möjliga naturupplevelser finns att tillgå här för den hurtige. Är kanotpaddling eller fiske inte din grej är kanske en pubrunda det rätta för dig. Kulturen kring pubarna i Storbritannien och Skottland är utbredd och det är den naturliga samlingsplatsen både för lokalbor och för turister.

Varje by har sin pub och det är det perfekta stoppet när du är trött i benen eller magen kurrar. Se till att prova lite lokalproducerade öl- och whiskysorter när du ändå sitter ner. Om Skottland har någon nackdel är det vädret. Från strålande sol till regn på bara några minuter är inte ovanligt, väderväxlingarna är snabba och det är svårt att förutse hur varmt eller kallt det kommer att bli under dagen.

Reseguiden – Asiatiska resmål

Filippinerna och Malaysia är två andra populära resmål, både för svenskar och resesugna världen över. Vi skandinaver som ofta söker sol och värme och kristallklart vatten dras till Filippinerna. Denna övärld med över 7000 enskilda öar, storslagen natur, berg och pittoreska byar. Boracay är en av de populäraste öarna med sin vita sandstrand, som så klart heter White Beach.

reseguiden asien Stranden är så pass idyllisk att den flera gånger har utsetts till den vackraste i världen. Går du igång på sandstränder ska du boka en resa till Boracay bums. Fler vita och långa sandstränder finns det givetvis i Filippinerna. Bohol och Malapasqua är andra öar som bjuder på minst lika fina sandstränder samt otroligt fint vatten och kringliggande natur.

Reseguiden – Många öar

Filippinernas huvudstad, Manila, är extremt tätbefolkad och trafikerad. Detta är baksidan med Filippinerna och Manila är inte en stad att uppehålla sig i särskilt länge, även om det finns guldkorn med denna miljonstad precis som många andra. Att handla kläder och teknik är billigt i Manila och att åka taxi är inte heller dyrt. Som svensk är du van vid att det är rent, tyst och gott om plats och det första mötet med huvudstaden kan bli ganska chockartat.

Staden och landets utbredda fattigdom innebär att prostitutionen också är utbredd. Något man också tydligt ser och märker när man rör sig i Manila. Tyvärr reser många västerlänningar hit för att utnyttja läget och de prostituerade, något som är jobbigt att se och handskas med då kommersen sker öppet.

För att nå öarna i Filippinerna får man flyga från Stockholm, Göteborg eller Malmö till just Manila och sedan åka inrikesflyg till någon av de kringliggande öarna. Arkipelagen Palawan är omtyckt och står på världsarvslistan. I området ligger bland annat öarna Bacuit Bay, Ariara Island och El Nido Pangulasian Island som erbjuder naturliga laguner, flertalet sandstränder som möter kristallklart turkost hav.

Vin och Tobaksälskare

Det finns mycket att säga om resmålet Makedonien. Få känner till denna republik med sina två miljoner invånare och en huvudstad vid namn Skopje. Turismen är på gång i Makedonien och landet gränsar till både Albanien, Serbien, Kosovo och Bulgarien. Makedonien var fritt från inbördeskrig under balkankrisen på 1990-talet men är ändå ett ganska fattigt land.

En dispyt  råder med Grekland rörande landets namn, då Grekland hävdar att namnet Makedonien är reserverat för en av deras provinser. I internationella sammanhang går landet under namnet Former Yugoslav republic of Macedonia. Turismen har gått uppåt de senaste tio åren för landet och staden Ohrid är speciellt välbesökt. Den är med på Unescos världsarvslista och har underbara badstränder och branta klippor runt en sjö som är en av de äldsta och djupaste i Europa.

Många kyrkor finns i Ohrid, och staden är vackert belägen på bergssluttningar. Vinälskare och vinintressenter kan också gynnas av ett besök till Makedonien. Här finns många vinodlingar och även tobaksodlingar. Vinresor hit börjar ta fart och landets största producent heter Tikves. Landet är ungefär lika stort som Småland till ytan så man kan lätt resa runt med buss eller bil.

Nackdelen med att själv köra är att det är ruskigt svårt att tyda vägskyltar och annat om man inte kan makedonska eller kan tyda kyrilliska. Makedonien är ett kandidatland för EU-medlemskap.

Nya Zeeland reseguide

Allt sedan de storslagna filmerna som bygger på författaren J.R.R. Tolkiens fantasytrilogi ”Sagan om ringen” eller ”Härskarringen” kom ut har Reseguiden till Nya Zeeland människor lockats att resa till Nya Zeeland. Filmerna som regisserades av Peter Jackson, som är född i den Nyzeeländska staden Wellington, utspelade sig till viss del på Nya Zeeland och spåren av filmerna är tydliga i form av turistattraktioner i landet på andra sidan jordklotet.

Du kan bland annat besöka hobbitarnas by i staden Waikato på Nordön. Om du vill besöka det berömda Domedagsberget som omnämns i böckerna och syns i filmerna ska du besöka den aktiva vulkanen Mount Ngauruhoe. I samma bergskedja spelades många av de övriga scenerna från filmerna in där skådespelarna skulle befinna sig i bokens ondskefulla land Mordor.

Till Nya Zeeland kommer årligen massor av naturälskare, tolkienfans och backpackers. Många anser att landskapet påminner om Norges och man kan roa sig med en hel del hissnande naturupplevelser även här. Det finns två glaciärer som många besöker för vandringsturer och isklättring, Fox Glacier och Joseph Glacier.

Reseguiden – Nya Zeeland populärt

Ungefär som i amerikanska Grand Canyon kan man också boka helikopterturer för att få sig en ordentlig titt och överblick över dessa naturfenomen. På Nordön hittar man även Rotoura.

Den absolut bästa platsen för att få stor kunskap om Nya Zeelands ursprungsbefolkning, maorierna. I Rotorua kan du få massor av information om maoriernas seder, danser och traditionerna. Maoriernas ursprungsspråk lever fortfarande kvar på Nya Zeeland och det är inte ovanligt att bli hälsad med ett “Kia Ora” som betyder ”hej”.

Mer naturupplevelser väntar i Rotoura för dig som vill testa forsränning eller bekanta dig med sprutande gejsrar. Två timmars bilfärd från Rotoura i Waitomo kan man bekanta sig med riktigt ovanliga självlysande maskar, nämligen lysmasken Arachnocampa luminosa som bor i häftiga droppstensgrottor.

Den här arten existerar bara på Nya Zeeland och väl inne i grottorna kan man förvänta sig ett kraftigt sken likt en stjärnklar himmel.

Reseguiden – Äventyrlig semester

Bungyjump är det många som provar när de är på Nya Zeeland, särskilt om de är i Queenstown. Landets allra första bungyjump finns här och även landets högsta, The Nevis som mäter 134 meter. Ännu fler adrenalinkickar väntar i Queenstown som skydive, jetboating och cayon swing. För vandrare är staden en utmärkt utgångspunkt då man lätt tar sig ut i det bedårande  landskapet.

Precis som i Norge är valsafari stort på Nya Zeelnad. Du kan även ta en simtur med delfiner och sälar under sommarhalvåret i Kaikoura på Sydöns östliga kust. Att festa och leva loppan går också bra på Nya Zeeland. På Nordöns sydligaste spets hittar du orten Weelington som är känd för att vara hipp och modern.

reseguiden – Rikt nöjesliv

Mindre butiker och bohemiska gallerier trängs här med ett rikt nöjesliv. Är du i landet en begränsad tid kan du boka en på förhand planerad rundtur för att hinna uppleva så mycket som möjligt. Ett annat alternativ är att själv ta sig runt med bil eller lokaltrafik med ryggsäck på ryggen. De två öarna kan man åka båt mellan och den resan tar ungefär tre timmar. Mellan de största städerna kan man dessutom flyga.

Resan från Sverige till Nya Zeeland är lång, över ett dygn, och går i regel via Australien. Det bästa kan vara att även passa på att turista i Australien på vägen till Nya Zeeland för att undvika att bli alldeles uttröttad av den långa flygresan. En nackdel med Nya Zeeland är de många backpackers som kommer till landet. Under högsäsong kan det vara ont om boende och priserna skjuter i höjden. Vill du undvika de största turistfloderna kan du åka på vårkanten alternativ besöka mindre orter.

Svenskars resande till utlandet ökar ständigt. Den löpande marknadsundersökningen, TDB, förkortning för Rese- och Turistdatabasen, som årligen intervjuar 24 000 svenskar om deras resvanor rapporterade i februari i år att svenskarna gjorde 60 miljoner resor 2013. TDB ägs av företaget Resurs AB och deras lista över de populäraste tio resmålen 2013 löd:

1.Spanien
2.Danmark
3.Finland
4.Norge
5.Tyskland
6.Storbritannien
7.Turkiet
8.Frankrike
9.Italien
10.USA

Svenskar reser mer och mer enligt reseguiden

Sedan andra världskrigets slut har svenskarnas resande bara ökat. Vårt resande verkar framförallt styras av vår personliga och nationella ekonomi. Har vi pengar att resa gör vi gärna det, och mycket dessutom. Går ekonomin uppåt på ett personligt plan reser vi desto mer och införs det nya flygrutter som innebär att fler direktflyg till de populäraste resmålen utökas, ja då har vi en tendens att resa ännu mer.

Enligt TDB:s årliga undersökning blir  svenskarna allt mer resvana. Inte konstigt med tanke på att vi genomför mer än sex resor per person varje år. Svaren på frågorna som inbringades i marknadsundersökningen visar även att svenskarna blir allt mer individuella. Vi föredrar att boka flyg och boende till populära resmål på egen hand.

Reseguiden – paketresor tappar

Tidigare undersökningar har visat att paketresor med inkluderat flyg och boende var det som gällde, men nu reser majoriteten av svenskarna helt utan stöd av etablerade researrangörer. Sannolikt är det internet och dess betydelse och stora användning i våra liv som gjort att det blivit på det sättet. Webben underlättar bokningen av resor och gör det enkelt för oss att jämföra aktuella flyg och boenden, någon reseledare eller kontaktperson på en resebyrå har vi helt enkelt inte nytta av.

De flesta svenskar är ständigt uppkopplade mot internet och kan själva ta reda på den information som behövs om de mest populära resmålen. All fakta rörande sevärdheter och annat kan vi finna via utförliga sökresultat på webbaserade sökmotorer. Internets intåg i våra liv har helt klart förändrat vårt sätt att boka flygresor och semesterresor. Vi är inte längre lika beroende av att en researrangör kollar upp den snabbaste vägen till Nya Zeeland eller det mest prisvärda hotellet i Mexiko City.

Allt från transport till flygplatsen, sittplats ombord på planet samt bokning av hotell kan vi själva ordna från soffan så länge vi har en dator och en stabil internetuppkoppling.

Reseguiden – Genomsnittlige flygresenären

Reguljärflyg är svenskarnas toppval när det kommer till färdsätt enligt TDB:s marknadsundersökning. Charterflyg som tidigare har varit väldigt stort är på nergång, 22 % av de tillfrågade svenskarna väljer detta färdsätt medan 44 % bokar reguljärflyg. 19 % uppger att de tar bilen medan endast 2 % väljer tåget. Paketresan lockar oss som sagt inte utan vi gillar att ordna och sätta ihop resan till det populära resmålet själva.

Reseguiden – 26 % uppger att de bokar paketresor medan 44 % väljer att komponera resan själva. Vem är då den svensk som reser så här pass mycket och individuellt? Den genomsnittlige resenären enligt marknadsundersökningen är 40 år och är en del av ett hushåll som har en årsinkomst på 738 000 kronor. Statistiska Centralbyrån, SCB, meddelar att det genomsnittliga hushållet tjänar cirka 500 000 kronor per år. Den genomsnittliga TDB-resenären har alltså en betydligt högre årsinkomst än den genomsnittlige SCB-svensken.

Reseguiden – Olika prisnivåer

För att ens ha möjlighet att åka till populära resmål som Antarktiskt, Nya Zeeland och Mexiko kräver det att man har en hög månadsinkomst. Resor är roligt, lärorikt och i mångt och i många fall avslappnande men långt ifrån alla har råd. Att paketresan, sista minuten resan och charterresan lever kvar beror nog till viss del på att fler vill resa men inte har råd att åka särskilt långt. En resa till andra sidan jordklotet är betydligt mer kostsam än en vecka på Rhodos.

Det finns olika bakomliggande anledningar till att vi reser så mycket. Resetidningen Vagabonds undersökning Resebarometern, som också grundar sig på TDB:s undersökning om svenskens resevanor 2013, listade fem olika orsaker till varför vi reser; komma bort, sol och bad, lugn och ro, nöje och underhållning samt känna gemenskap. Av de 24 000 som besvarade undersökningen uppgav majoriteten att de reste för att ”komma bort”, medan det minsta antalet svenskar reser utomlands för att träffa andra och ”känna gemenskap”. Vi flyr alltså gärna den grå vardagen men är inte så sugna på att socialisera med andra och skapa nya relationer. Den genomsnittliga resan som svensken gör är ändå nio dagar lång. Tillräckligt lång tid för att hitta lite nya kompisar kan man tycka, men kanske stämmer det att vi är ett reserverat och lite tyst folkslag. Den svenska kronan står sig hyfsat bra i kurs gentemot exempelvis dollarn, euron och pundet, något vi inte är sena att utnyttja.

Reseguiden statistik

TDB meddelar att över två miljoner svenskar flög till Spanien 2013. När man jämför listan med de populäraste resmålen för svenskarna 2013 skiljer den sig rätt rejält från Lonely Planets tio-i-topp-lista för det innevarande året. USA är kanske det land som är mest exotiskt på TDB:s lista men ändå ett land som länge attraherat svenskar.

Men inget tyder på att svenskarna kommer att börja resa mindre. Fler och fler flygresor bär oss årligen utomlands för att uppfylla vår förstnämnda strävan; att komma bort. Och kanske kommer fler av oss bli lite modigare och ge oss bort till främmande länder som Brasilien och Filippinerna som är populära resmål i övriga världen 2014.