Sista Minuten

Sista Minuten

Sista Minuten – Begreppet ”sista minuten” sägs ha funnits i mer än 40 år. Ingen vet säkert hur det myntades men innebörden är desto tydligare för de flesta. En google-sökning på sista minuten genererar över två miljoner träffar och sista minuten är för många förenat med en billig charterresa inklusive flyg och  hotell som bokas bara några dagar eller timmar innan avgång. Fenomenet och begreppet ”sista minuten” är vedertaget i Sverige och i princip alla svenska researrangörer erbjuder sista minuten resor.

På webben finns det många aktörer som lockar med billiga resor inom genren sista minuten. Besöker man någon av de ledande svenska resebyråernas sajter möts man ofta av en separat bokningsavdelning för sista minuten resor. Begreppet har även letat sig utanför resebranschen och en sökning på internet genererar även träffar inom andra branscher såsom frisör- och läkarbesök.

Behöver inte vara billigare

Begreppet syftar till att man som kund eller resenär är beredd att boka en resa eller besökstid med kort varsel. Fortfarande tror de allra flesta att en sista minuten resa eller weekend är synonymt med en mycket billig resa, men inom resebranschen bestäms priserna i dagsläget från dag till dag så priserna varierar ständigt oavsett hur lång eller kort tid det är fram till flygavgången.

Mycket förenklat kan man förklara att resebyråer, arrangörer och bolag ingår avtal med specifika hotell på utvalda resmål om man bokar ett visst antal hotellrum i förväg. Dessa hotellrum tror sig researrangören få sålda och visar det sig att det kvarstår rum när avgångsdatumet börjar närma sig kan det hända att priset för resan sänks. Som arrangör vill man försäkra sig om att man får sina resor, eller produkter, sålda och inte får en massa tomma stolar på flyget eller rum på hotellet som man förbokat. Priserna för resor styrs hela tiden av utbud och efterfrågan.

I Sverige är sommaren ofta ostadig vädermässigt och skulle det exempelvis inte bli en varm och solig sommar kommer många svenskar börja se sig om efter sista minuten resor med solgaranti. Då kommer resebyråer och researrangörer att höja priserna på sina resor för att de vet att svenskarna inte kommer att tveka att betala ett högt pris för en veckas sol och bad.

Slumpa resmålen

Sista minuten resor passar den som inte har allt för stora kontrollbehov och kan tänka sig att ta resan som den kommer. Är man på jakt efter en sista minuten resa som innebär en resa för ett lågt pris bör man ha is i magen. sista minuten vart ska jag åkaMen då efterfrågan är det som styr är det inte säkert att resorna blir billigare ju längre man väntar.

Många berättar om att man förr i tiden kunde ge sig ut till flygplatser på populära avgångsdatum och boka en flygstol eller paketresa till en charterort för minimalt med pengar. Men nuförtiden är flyg- och resebranschen inte lika beroende av att flyga med fulla plan och de flesta tycker om att vara ute i god tid och boka sina resor långt i förväg.

Både resebranschen och resenärer verkar ha insett att det är framförhållning som garanterar de allra bästa priserna på flyg och hotell. Ständigt ser man reklam som lockar med att i ett års förväg boka semesterresan eller vinterresan till mycket fördelaktiga priser. Sista minuten resor blir i de flesta fallen aktuella för resmål som inte är de mest populära, och ligger i toppen rent resemässigt.

Billigare att åka “mot strömmen”

De attraktiva resmålen blir fullbokade ändå och researrangörerna behöver inte rea ut resorna till dessa platser. Fasta prislistor existerar inte längre inom branschen utan arrangörerna får dagligen prissätta sina olika typer av resor. Efterfrågan på de olika resmålen är den faktor som avgör vad prislappen landar på. Man kan jämföra prissättningen med den för el där en spot-marknad råder, precis så är det även med resebranschen.

Justeringen av prislistan pågår ständigt och inte bakom stängda dörrar. Att prissättningen har förändrats beror på Internets utbredning och betydelse i våra liv. Resenärer förlitar sig inte längre på att få hjälp med bokning av resor från sin lokala resebyrå, utan kan själva boka sin resa från hemmets lugna vrå.

Vi är helt enkelt mer pålästa idag och inser att de resor som en viss arrangör har till försäljning är samtliga resor, och det finns inga extra billiga resor som arrangören väljer att spara för att sedan publicera dagen innan avgången.

Sista Minuten billigare?

Innebörden av begreppet sista minuten har på grund av den transparenta och fria prissättningen således förändrats. Chansen att boka en prisnedsatt resa är att åka dit andra inte vill åka. Satsar en arrangör på ett nytt resmål som sedan inte alls blir så pass populärt som arrangören önskade, det vill  säga folk bokar inte resorna, då kan det hända att arrangören tvingas rea ut resorna.

Att vänta och hoppas på att det dyker upp en billig sista minuten resa är alltså att vänta i onödan. Vill du ha en billig och bra resa ska du boka resan i god tid innan du vill åka bort. Ju längre före önskat avresedatum desto billigare blir det. Att själv boka sin resa är det populäraste sättet att resa. Paketresor och på förhand sammansatta resor lockar oss inte lika mycket.

Vi vet ofta på förhand vad vi vill ha ut av resan och nöjer oss inte med ett hotell under vår förväntade standard eller flygtider som är obekväma. Är man ute i god tid har man mer att välja på och kan garantera att ens krav uppfylls. Det som kan påverka en resas pris förutom tidsaspekten är att välja att resa samtidigt som övriga svenskar firar högtider som jul, påsk eller midsommar.

Under vissa tidsperioder som är förenade med populära och traditionella svenska seder och högtider är det många som väljer att stanna hemma och fira dessa, då kan man knipa en sista minuten-resa till bra pris. Är man inte speciellt konservativ kan man alltså fynda resor under för andra betydelsefulla högtider.

Fler och fler svenskar väljer idag att resa bort över julen vilket inte var lika vanligt för bara ett tiotal år sedan.

Ute i god tid eller sista minuten?

För denna typ av resor är det den goda framförhållningen som numera kan påverka priset, och inte is i magen-metoden. Färre svenskar prioriterar dock traditionella högtider, i takt med att allt färre känner att dessa seder har någon helig eller religiös betydelse och inverkan i deras liv.

Vill du resa bort över jul och nyår gör du rätt i att gå på resebyråernas linje och boka resan ett år i förväg. Detta ger det absolut bästa priset och du har samtidigt något att se fram emot under årets gång. Att vara ute i så pass god tid kan kännas lustigt, men vägs troligtvis upp av att du vet att du har gott om tid att planera vad du vill se under resans gång samt att du sparar pengar till reskassan.

Inte ens när man bokar en resa ett år i förväg behöver man beställa en paketresa. Till vissa länder kan det vara flygbiljetterna som är det allra mest kostsamma, och därför beslutar man sig för att köpa dessa lång tid före avgångsdatumet. Under tiden fram till avgången kan man fokusera på att undersöka, jämföra och researcha olika boendeformer, sevärdheter samt områden man vill besöka.

Endast flygresa

Det finns dock typer av sista minuten-resor som till viss del garanterar en låg prislapp. På resebyråernas sista minuten avdelningar dyker det ibland upp resor som beskrivs med orden; endast flyg. Detta är precis vad det låter som, en flygstol. Priset för dessa resor är ofta mycket låga och garanterar å andra sidan inte något hotell, men det kanske gör detsamma om vägen till resmålet är det viktigaste.

Bokar du endast flyg kommer du riktigt billigt till resmålet sista minuten flygplanoch kan på egen hand eller via en researrangör boka hotell eller någon annan boendeform. Denna typ av sista minuten resor uppstår på grund av att researrangören helt enkelt har sålt slut på de på förhand bokade hotellrummen på resmålet. Kanske blev reseerbjudandet populärare än man beräknade innan man avtalade om antal hotellrum.

En annan variant som syns titt som tätt hos diverse researrangörer är så kallade ospecificerade resor. Detta är en vanlig resetyp hos charterarrangörer som arbetar med många olika hotell på ett visst resmål och genom detta alternativ kan placera resenärer på de hotell där det finns rum över. Standarden för en ospecificerad resa eller ett ospecificerat boende varierar mellan de olika arrangörerna.

Bara för att du en gång hamnade på ett mycket tillfredsställande och bra hotell med en arrangör är du inte garanterad detta varje gång du bokar en ospecificerad resa. Mot avgifter erbjuds man ofta att få reda på hotellets namn, i vilken ort man ska bo eller få en garanti på att boendet har pool eller privat toalett. Väljer man att betala dessa extra avgifter brukar man dock hamna i samma prisklass som en specificerad resa.

Boka hotell på plats?

För att garantera en viss nivå på ditt boende kan endast flyg vara den smidigaste lösningen om du vet vart du vill åka och samtidigt inte vill chansa med boendet. En billig flygbiljett kombinerat med ett något dyrare boende kan ändå bli billigare än att boka en paketresa i slutändan. Väljer man att boka en ospecificerad resa ska man alltid läsa arrangörens regler och det finstilta. Som resenär hamnar du på de hotell som inte är fullbokade. Man kan anta att de lediga hotellen i större utsträckning är de hotell som inte är mest populära.

Man kan även inkvarteras på hotell som inte ens finns med i researrangörens ordinarie katalog över boende. Bokar man en ospecificerad resa, till exempelvis till Kanarieöarna, ska man också vara medveten om att man i princip kan hamna var som helst på ön. För den som gillar att chansa och inte bryr sig om hotellstandard eller placering är den ospecificerade resan en dröm.

Åka med barn

För barnfamiljer och andra som kräver en viss standard och vill veta  precis vart man hamnar är denna reseform inte att rekommendera. En ospecificerad resa behöver dock inte vara synonymt med dåliga hotell och avlägsna placeringar långt från resmålets pulserande kärna, men man bör inte bygga upp alltför höga förväntningar.

De som blir besvikna på ospecificerade resor kanske är aningen naiva och förväntar sig att dessa resor ska hålla precis samma standard som arrangörens slutsålda resor. Att få bo på ett fyrstjärnigt hotell trehundra meter från resmålets bästa strand under högsäsong är inte att förvänta sig av en ospecificerad resa. Dessa val har troligtvis sedan länge sålts slut och det är inte på de bästa hotellen som det finns lediga rum över i tider när folk reser som allra mest.

Ospecificerade resor billigast

Du som inte avskräcks av att hamna på en okänd ort i ett okänt land eller anser att hotellrummet inte är det viktigaste med resan, ska satsa på ospecificerade resor eller sista minuten. Kan du vara flexibel med avresedatumet och inte har för högt ställda krav har du goda chanser att hitta en billiga sista minuten.

Du kan jämföra olika sista minuten resor själv via internetbaserade jämförelsesajter eller göra sökningar på de ledande arrangörernas hemsidor. Resan ska ofta betalas direkt med bankkort då avgångsdatumet sannolikt är samma vecka. Har du bra erfarenhet från en särskild arrangör kan du försöka att boka din resa via samma arrangör eller så kan du chansa och testa ett nytt företag.

Du kan spara kronor genom att jämföra avgångar, destinationer, flygbolag och olika reslängder. Mellan olika flygbolag kan samma flygresa skilja i pris och olika arrangörer kanske erbjuder resor till samma destination men har helt olika prisbilder beroende på ort, boende och reslängd. Sista minuten resorna dyker upp när ingen annan vill resa. Detta är högsäsongen för dig som alltid är på jakt efter riktigt billiga resor.

Prisvärt att resa efter nyår?

Perioder då det är speciellt fördelaktigt att resa för dig med liten reskassa är efter nyår, före sportlovet i februari, i slutet på maj månad och till och med midsommar, i slutet av augusti och början av september då skolor och arbeten tar vid samt i december veckorna före jul.

En annan faktor som kan sänka priset på resan är val av flygplats. Om du har möjlighet att ta dig till en större alternativt mindre flygplats kan priserna även variera betydligt mellan dessa. Se till att kombinera tiden före din sista minuten resa med ett par dagars ledighet i huvudstaden om det är så att de allra billigaste resorna avgår från Arlanda, Skavsta eller Bromma flygplats.

Bevakningstjänst

För att alltid vara uppdaterad om de senaste sista minuten resorna erbjuder många sajter och arrangörer e-post-utskick för speciella resmål eller dagens aktuella priser. Ett bra trick för att alltid veta vilken destination som verkar billigast för stunden och få information om de lägsta flygpriserna.

Denna typ av funktion kallas ofta för bevakningstjänst och nästan alla ledande arrangörer erbjuder denna tjänst till sina resenärer. Så snart nya resor läggs ut får du nys om det via mejl eller i vissa fall sms. För dig som jagar fyndpriser och sista minuten-resor är detta ett riktigt bra verktyg. De billigaste resorna kan bli slutsålda på bara några timmar så det gäller att inte ligga på latsidan om du har ett tilltänkt resmål och avresedatum.

Innan du bokar bör du se till att ha kontrollerat ditt pass giltighetstid samt resmålets visumkrav. Det är aldrig roligt att stoppas av att passet har gått ut eller att du helt missat att resmålet kräver ett visst sorts turistvisum som dessutom har lång förläggningstid. Planeringen är precis lika viktig inför din sista minuten resa som inför en resa du bokat långt i förväg.

Populäraste sista minuten resorna

Så vilka är de populäraste sista minuten resorna och destinationerna? Cypern, Grekland, Italien, Spanien, Kroatien, England, USA, Malta, Turkiet, Kanarieöarna, Indien och Egypten är destinationer som syns flitigt i listorna över aktuella sista minuten resor. Spanien och Turkiet var 2013 svenskarnas främsta destinationer för en tids sol och bad. Turkiska Antalya är populärt precis som spanska Gran Canaria.

Att Antalya ligger bra till rörande sista minuten resor är inte konstigt då kuststaden erbjuder många fina hotell, stränder, restauranger samt bra shopping och ett rikt nöjesliv. I Turkiet är Antalya en av de större och mest populära semesterorterna som har något för alla i resesällskapet.

Att destinationen faller svenskarna på läppen är inte konstigt då det finns så mycket mer här än sol och bad. Stadskärnan är gammal och hamnområdet är också gemytligt i Antalya. Den gamla stadskärnan har trånga gator med historiska stadsmurar och sevärda byggnader och minarter. Den turkiska maten verkar också passa svenskarna samt nattlivet i staden.

Billiga kläder utomlands

Kläder är billigare än hemma och många som semestrar i Antalya gillar att köpa märkeskläder här till fyndpriser. De ledande researrangörerna erbjuder alla billiga resor till Antalya, om du kan resa under lågsäsong vill säga. Resmålet har bra stränder i kombination med en levande stadskärna, något som de flesta söker när det kommer till avkoppling och semestrande.

Spanska Gran Canaria är en annan mycket populär sista minuten destination hos svenskarna. Under hela året kan man resa hit för soliga och lugna dagar.sista minuten gran canaria Ön bjuder på många olika typer av landskap och är inte bara förenad med sol och bad. Ön är en vulkanö och en del av den spanska ögruppen Kanarieöarna. Sandstränderna är det som lockat turister i många år till ön och den södra delen är inbjudande varm och torr nästan året om.

För dig som gillar vindsurfing är öns norra del exemplarisk. Här råder det perfekta vinförutsättningar för just vindsurfing och många åkare attraheras av det sköna klimatet och de kraftfulla vindarna.

Sevärdheter på Gran Canaria är fyren i staden Maspalomas samt fågelparken Palmitos Park i söder. På öns norra sida finns det också ett grottsystem som är mycket populärt bestående av mer än trehundra grottor som daterats till stenåldern.

Weekendresor ökar

Det är främst sol och bad, samt att komma bort från vår vardag som vi svenskar vill ha ut av en resa eller en sista minuten. Det var under 60-talet som resebranschen fick ett enormt upplyft då svenskarnas sammanhållna semesterperiod utökades från tre veckor till fyra veckor.

Plötsligt hade vi en hel månads ledighet från våra arbeten och de dåvarande researrangörerna började sälja allt fler resor under sommaren. Vår semesterperiod fortsatte att förlängas och under 70-talet var det hela fem veckor per år som gällde.

Vårt charterresande växte sig ännu större och det sägs att var fjärde svensk bokade en resa med resebolaget Ving under detta årtionde. Tack vare dessa förändringar i vårt sätt att vara lediga kunde vi resa allt mer. En ökad konkurrens uppstod också mellan de olika resebyråerna och under 80-talet satsade allt fler arrangörer på lyxigare hotell och mertjänster som utflykter och upplevelser inkluderade i resan.

Weekendresor ökade markant under 90-talet och är något som vi svenskar fortsätter att unna oss. Idag har vi övergett paketresan och charterresan nästan helt för den individuellt bokade resan. Nu är det reguljärflyg som ligger i toppen och inte den förbokade resan som var så populär under 60-talet.

Charterresan var och är fortfarande populär och kanske den sortens resa som bäst motsvarar vår idé om en sista minuten resa. En enkel resa som snabbt tar oss till en destination med sol- och badgaranti långt bort från det karga och kalla nordiska klimatet.

Spanien är populärast

Våra resor går framförallt till Spanien. Ett land som alltid verkar har legat svenskarna varmt om hjärtat. Den löpande marknadsundersökningen, TDB, förkortning av Rese- och Turistdatabasen, som ägs av företaget Resurs AB meddelar att över 2 miljoner svenskar flög till Spanien år 2013.

Spanien toppar listan över de tio vanligaste semesterdestinationerna svenskarna valde att besöka 2013. Vidare berättar undersökningen som TDB gjort att Tyskland hamnade på femteplats, sjätteplatsen tog Storbritannien, sjundeplatsen gick till Turkiet, åttondeplatsen intogs av Frankrike, niondeplatsen gick till Italien och på tiondeplatsen hamnade USA.

Detta är inte baserat på antalet bokade sista minuten resor, då grannländerna Danmark, Finland och Norge tog andra och till och med tredjeplatsen över de mest besökta destinationerna flygmässigt räknat.

Att vårt resande inte på något sätt verkar avta bevisar även samma marknadsundersökning där det går att utläsa att svenskarna genomförde 18 miljoner utlandsresor under 2013. Sveriges största resetidning Vagabond har en möjlig förklaring till svenskens förkärlek för Spanien. I sin årliga marknadsundersökning ”Vagabonds Resebarometer” har det visat sig att storstaden Barcelona lockar ett stort antal svenska turister, kanske är det en sista minuten resa till denna metropol som står på tur för just dig?